Krimnett

Faktasjekket journalistikk om kriminalitet og etikkbrudd

VGs Thomas Kristensen spredte falsk informasjon om Hamas-bistand

VG-journalist Thomas Fredrik Kristensen spredte en falsk påstand om at norsk bistand ikke har gått til Hamas indirekte.
I virkeligheten gikk norske bistandspenger via mellomledd til å finansiere terrorangrepet den 7. oktober. Krimnett minner om dusørordning for faktafeil.
Kilde: Thomas Kristiansen med artikkelsitat

Norske bistandspenger gikk til Hamas via mellomledd

Norske bistandspenger gikk først via ulike prosjekter til personer på Gaza-stripen. Derfra gikk de videre til Hamas i form av skatter og avgifter. På denne måten hjalp norske bistandspenger Hamas med å finansiere terrorangrepet den 7. oktober, inkludert eksempelvis drap på barn.

https://twitter.com/hearnimator/status/1731654458025623601
Terrorfinansiering fra personer som mottok norske penger

En sentral finansieringsmåte bak terrorangrepet var skatter og avgifter innhentet fra personer på Gaza-stripen. Et Deutsche Welle-program (tilsvarende tysk BBC) omtaler at skatter og avgifter er hovedkilden til Hamas’ finansiering, på tidspunkt 1:10:

Disse skattene og avgiftene ble hentet inn blant annet fra personer som hadde mottatt penger via norske bistandsprosjekter, eksempelvis såkalt «cash assistance» eller lønnsutbetalinger.

BBC og Associated Press omtaler omfattende skattesystem

Medieomtale, eksempelvis i BBC og Associated Press, har i årevis beskrevet hvordan Hamas innhenter finansiering fra personer på Gaza-stripen, gjennom skatter og avgifter på en rekke produkter.

I BBC-artikkelen «Gazans squeezed by triple taxes as Hamas replaces lost income» omtales eksempelvis at kjøp av rundt 400 produkter medfører at finansiering går til Hamas.

When Hamas raised taxes about three months ago, it pushed up the price of about 400 imported products by 20%.

Gazans squeezed by triple taxes as Hamas replaces lost income (BBC, 2016)

I Associated Press-artikkelen «Seeking new funds, Hamas raises taxes in impoverished Gaza» omtales skatteøkningene og at disse går til militære formål.

The funds help Hamas operate a government and powerful armed wing.

Seeking new funds, Hamas raises taxes in impoverished Gaza (AP, 2022)
Norge overførte penger som gikk videre til Hamas

Norge har omfattende bistandsprosjekter som innebærer pengeoverføringer til personer på Gaza-stripen. Dette inkluderer både ulike sosialbidrag («cash assistance»), og lønn til personer på Gaza.

Åsmund Aukrust (Ap) løy om bistand

I VG-artikkelen «Krever stans i Palestina-bistand: − Vi bør fryse midler» gjengir VG-journalist Thomas Fredrik Kristensen falske påstander fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Åsmund Aukrust.

Aukrust hevder at «Norge aldri har sendt bistand til Hamas – hverken direkte eller indirekte.»

Aukrust uttalelse var imidlertid løgn. BBC- og Associated Press-artikkelen viser hvordan Norge har sendt bistand til Hamas indirekte.

VGs Kristensen spredte falsk informasjon
Kristensen har gjengitt den falske informasjonen, uten forbehold, og tilsynelatende uten faktasjekk. Det tar kun minutters søk å finne opplysninger som viser at Norge har sendt bistand til Hamas indirekte, altså via mellomledd.

Se og: UD bryter offentlighetsloven – innsyn om Hamas ubesvart i 6. uken

Spredte også falsk informasjon om sykehuseksplosjon

Thomas Kristensen var også forfatter av en artikkel som uriktig hevdet at et israelsk luftangrep hadde drept rundt 500 personer ved et sykehus. Internasjonale granskninger har senere konkludert at palestinere sto bak angrepet.

Ville ikke svare på spørsmål

Kristensen fikk tilsendt en rekke spørsmål i anledning omtalen, og ble oppfordret til å gi tilsvar og svare på disse. Han valgte imidlertid å ikke svare.

Heller ikke VGs nyhetssjef Andreas Nielsen ville svare på spørsmålene om Hamas-bistanden.

Ubesvarte spørsmål oversendt til Thomas Fredrik Kristensen:

1. Du har videreformidlet Aukrusts påstand om Gaza-bistand. Gjorde du noe for å ettergå eller kontrollere at denne var riktig?

2. Kan du innestå for at påstanden fra Aukrust sannsynligvis er sann, eller er du åpen for at det er falsk informasjon?

3. Kan du tilbakevise at norske bistandspenger ikke bare har omfattet varer og tjenester, men også pengeoverføringer til personer på Gaza-stripen?

4. Kan du tilbakevise at en del av pengeoverføringene til personer på Gaza-stripen har gått videre til Hamas i form av skatter og avgifter?

Krimnett tar faktasjekk alvorlig, og har en dusørordning med pengebelønning for rapportering av faktafeil.


publisert

Av: