Krimnett

Faktasjekket journalistikk om kriminalitet og etikkbrudd

Eliza Moubarez om massakre: «ikke terror. Det selvforsvar»

Tidligere Dagsavisen-journalist Eliza Zainab Moubarez skriver at Hamas’ massakre av sivile den 7. oktober var «ikke terror. Det selvforsvar«

Massakren var organisert, «staged», av Israel.

Jøder står overfor krisen å «vri virkeligheten», og jøder har «drevet på» i over 50 år, i følge journalisten.

Gaza «får litt støtte fra Hamas til å ta tilbake sitt land».

Israel har ikke rett til å eksistere, ikke med en millimeter.

Jødehat-grafitti var det i hemmelighet «sionister» som sto bak.

En som argumenterer imot bes om å «bytt kjønn du».

Og annet.

Eliza Moubarez sitater
Kilde: Eliza Moubarez, med sitater

Dette er ord og meninger skrevet i sosiale medier av Eliza Zainab Moubarez, også kalt kun Eliza eller Zainab. Ved siden av å være en høyt profilert og hyppig brukt skribent i flere medier, og grunnlegger av en studentavis, opplyser Dagsavisen at Moubarez tidligere arbeidet som journalist hos dem.

Moubarez er på kort tid blitt en av de mest aktive antisemittiske og rasistiske hatprofilene i Norge, og tømmer ut en svært omfattende strøm av grov hets, rasisme og hatytringer, overfor en rekke personer. Hatet er også rettet mot vesten og vestlige personer, mens ønskedrømmen er å forlate Norge og dra til Afghanistan.

Ikke terror, men selvforsvar

Moubarez slo raskt fast om massakren den 7. oktober, der blant annet en festival med flere hundre personer ble systematisk utryddet: «ikke terror. Det selvforsvar»:

Eliza Zainab Moubarez - ikke terror
Kilde: Eliza Zainab Moubarez, X/Twitter

«ikke bare Hamas, også Palestinere» sto bak angrepet

Zainab fastslår at angrepene ikke bare ble utført av Hamas, men av palestinerne på Gaza generelt. Gaza «får litt støtte fra Hamas» til dette.

Moubarez - Gaza får støtte av Hamas
Kilde: Eliza Zainab Moubarez, X/Twitter
Ikke noe område er rettmessig israelsk – Israel har ikke rett til å eksistere

Moubarez poster kart der Israel ikke finnes, og erklærer at dette er rettmessig. Ingenting av midtøsten er rettmessig Israelsk, og Israel har ikke rett til å eksistere:

Eliza Zainab Moubarez - Israel er okkupert palestina
Kilde: Eliza Zainab Moubarez, X/Twitter
Hamas-massakren var organisert og iscenesatt av Israel

Journalisten har fremmet konspirasjonsteoriene at Israel organiserte og iscenesatte, «staged», massakren på festivaldeltakerne, og «set up» en falsk evakuering av borgere i Israel for å falskt gi inntrykk av at de var i fare:

Eliza Zainab Moubarez- set up staged
Kilde: Eliza Zainab Moubarez, X/Twitter
Hater vesten og ville heller bodd i Afghanistan

Moubarez uttrykker sterkt og rasistisk hat mot vesten og vestlige. Vestlige mennesker stjeler, dreper og lyver, og hun ville heller bodd i Afghanistan enn her:

Eliza Zainab Moubarez - dere dreper
Kilde: Eliza Zainab Moubarez, X/Twitter
Kjønnsbytte og vaksiner som fornærmelse

Når noen skriver at den høye befolkningsveksten på Gaza taler imot at det skjer noe folkemord, svarer Moubarez med å be dem bytte kjønn eller ta vaksine:

Eliza Moubarez bytt kjønn
Kilde: X/Twitter
Retter brodden mot jøder – «twisting reality» og falske jøder

Angrepene er ikke begrenset til sionister, israelere eller vestlige, men også jøder. Krisen for jøder verden over er å «vri virkeligheten», i følge Moubarez (som er uenig i denne tolkningen av kommentaren):

Eliza Zainab Moubarez -  jøder
Kilde: X/Twitter
Jøder har holdt på i over 50 år
Eliza Zainab Moubarez - dette har jøder drevet med
Kilde: X/Twitter
Fastslår at sionister sto bak antisemittisme

Antisemittisk grafitti ble oppdaget i USA. Uten noen slags bevis eller understøtting, slår journalisten fast at grafittien ble lagd av sionister:

Eliza Zainab Moubarez - jøder sionister
Kilde: X/Twitter

Harslerer med at russiske bomber kalles «bad» og andre er «good»

At russisk angrep er «bad» og ukrainsk forsvar er «good», er et utbredt syn i vesten. Moubarez harselerer med at noe bombing kalles god og annen dårlig:

Eliza Zainab Moubarez - good bad bomb
Kilde: X/Twitter
En strøm av ofte selvmotsigende og usammenhengende kaos

Det er vanskelig å spore noen konsistens eller rød tråd gjennom journalistens angrep. Moubarez veksler mellom å skrive til nordmenn en flom av nærmest det mest brennende hat mulig å fremme, og å klage over «personangrep»:

Eliza Zainab Moubarez - folkemord elskere
Kilde: X/Twitter
Nektet å gi tilsvar – svarer med trussel om anmeldelse og hån
Moubarez blir invitert til å inngi tilsvar, men truer med politianmeldelse. Til et siste tilbud om tilsvar avviser hun at omtalen her er noe hun trenger å bry seg med:
Eliza Zainab Moubarez - tilsvar
Kilde: X/Twitter

Bilder er brukt istedet for lenker for å hindre at materialet forsvinner ved senere sletting, men arkivlenker er tilgjengelige.

14. November: I etterkant av publikasjon har Moubarez sagt at hun nå tar avstand fra terror og Hamas, og skrevet en rekke mailer der hun truer med politianmeldelse for å tvinge frem avpublisering, sitat: «Du skal straffes«. En annen person med forbindelse til Moubarez har skrevet svært grove ukvemsord og vage trusler.

Moubarez ble tilbudt tilsvar flere enn fem ganger, uten å akseptere tilbudet. At en journalist tror straffeloven rammer en uredigert gjengivelse av personens egne offentlige SoMe-poster tyder på en fullstendig feilforståelse av journalistikk, ytringsfrihet og straffeloven. Eksempelvis kan postene der Moubarez fastslår at angrepet den 7. oktober ble organisert av Israel fortsatt leses her.

Krimnett har fått melding om at Moubarez sendte inn anmeldelse, men fikk og beskjed at denne ble henlagt neste arbeidsdag, uten at politiet engang tok kontakt – selvsagt.

Krimnett tar faktasjekk alvorlig, og har en dusørordning med pengebelønning for rapportering av faktafeil.


publisert

Av: